Fler bussturer

Grosshandlare Isaak Hirsch

 Stockholmsbyggen 1870 till 1910-tal

1800-talets byggrush på Malmarna. Packaretorget omdanas till Norrmalmstorg. AB Stockholms Byggnadsförening och Villastaden på Östermalm. Första husen på den nyanlagda Karlavägen 1877-78. Strandvägen blir paradgata och Stockholms gräddhylla. Svenska teatern på Blasieholmen och Oscarsteatern. Stiftelsen Isaak Hirsch minne i Röda Bergen och på Igeldammsgatan m.m.

Programblad Isaak Hirsch

Tid cirka 2 timmar

Grosshandlare Isaak Hirsch cirka 1910. Fotograf A. Jonasson.

Byggmästare Olle Engkvist

- Stockholmsbyggen 1920 till 1950-tal

Första fastigheterna på Södermalm på 1920-talet. "Elefanthusen" i Johanneshov. Experimentområdet för billiga bostäder i Eriksdal. Biografen Flamman i Hornstull. f.d. "Villa Engkvist" i Västberga. LM-staden och "Myrdalshus" i Midsommarkransen. Stjärnhus och terrasshus i Gröndal. Lundagården och Mariebergs kollektivhus. Nio-våningshus på Norr Mälarstrand. Kvinnohuset Smaragden på Kungsklippan m.m.

Byggindex Olle Engkvist

Tid cirka 2 timmar

Byggmästare Olle Engkvist i sitt hem i Gröndal 1957. Fotograf Gunnar Lantz. Stockholmskällan.

Agnes, Alma och Anna

Bussturen uppmärksammar fyra kvinnor som var initiativtagare till byggande av bostäder för ensamstående kvinnor, barnrika arbetarfamiljer och äldre mm.

Folkskolelärarinnan Agnes Lagerstedt och AB Stockholms arbetarhem i kvarteret Storken på Östermalm på 1890-talet. Magna Sunnerdahl och barnrikehusen i kvarteret Kristallen på Söder. Alma Hedin och Goveni minne i kvarteret Piskan på Söder. Blomsterfonden i Röda Bergen och på Ringvägen. Bryggeriarbeterskan och senare biografägaren Anna Visborg-Johansson som tog initiativ till flera kvinnohus bl.a. det i Stadshagen från 1940-talet.

Biografier Agnes, Alma, Magna och Anna

Tid cirka 2 timmar

Folkskoleläraren Agnes Lagerstedt, Askersund. Riksarkivet.

Stockholm i neon

En guidad busstur kvällstid om handel, restauranger och biografer 1920 till 1960-tal:

NK och Sidenhuset. Meeths och Ströms i Centrumhuset. Nessims och Myrstedts mattor. Konditori Vetekatten, Ritorno och Gunnarssons. Restaurangerna Metropol, Lido och Drufvan. Löwenbrau och Tennstopet. Stomatol vid Slussen och Tulo vid Sankt Eriksbron. Biograferna Flamman, Draken och Rigoletto m.fl.

Tid cirka 2 timmar

Mer om bussturen

Krogar och nöjesställen 1860 till 1920-tal

Auditorium, Vinterpalatset och Palladium. Hotell Rydberg, Hammerska ladan och Grand hotell. Panoptikon, Hotel du Nord och Blanchs cafe. Berns salonger, Restaurant Metropol och Grotta Azurra. Klarakrogarna Tennstopet och Löwenbrau. Även cafeer, konditorier, danshak och andra nöjesställen som roat Stockholmarna under generationer.

Tid cirka 2 timmar

Baren, Hotell Rydberg 1903. Okänd fotograf. Stockholms stadsmuseum.

Privatpalats och stadsvillor 1860 till 1920-tal

f.d. Sagerska och Barclayska husen vid Kungsträdgården. Curmans, Sachs, Kreugers och Palmes i Villastaden. Lärkstaden och Danderydsgatan. Hallwylska och von Rosenska palatsen. Konsul Broms villa på Narvavägen och f.d. Falkmanska villan på Karlavägen. Villorna i Diplomatstaden som på 1910-talet byggdes av bankirer, fabrikörer och andra förmögna stockholmare.

Tid cirka 2 timmar

 Pascha Cerifs bostad cirka 1900. Fotograf Frans G. Klemming. Stockholms stadsmuseum.

Bryggerier och tobaksfabriker

Ljunglöfska snusfabriken i kvarteret Träsket. Hamburgerbryggeriet på Norrtullsgatan. Sankt Eriks bryggerier vid Kungsholms torg. Stora bryggeriet i Hornsberg. Brännvinskungen L.O. Smith och Spritfabriken på Reimersholme. Sveriges största Tobaksfabrik: Willhelm Hellgren  & Co vid Götgatan. Munchenbryggeriet vid Söder Mälarstrand och Vicanderska korkfabriken. Pilsenerbryggeriet och Phiels bryggerier vid Skanstull. Nurnbergs och Neumullers bryggerier m.m.

Programblad Bryggerier i Stockholm

Tid cirka 2 timmar

S:t Eriks bryggerier vid Kungsholms Torg cirka 1915. Okänd fotograf. SSM.

30-talets funkis på norr

Med den välbesökta Stockholmsutställningen sommaren 1930 fick funktionalismen eller "funkisen" sitt genomslag i Sverige. Den nya "stilen" inrymde ofta höga  ambitioner vad det gällde att få fram små men moderna bostäder för det stora flertalet av befolkningen. Efter krisåren i decenniets början kom byggandet under slutet av 30-talet att nå rekordnivåer.

Hotel Eden och biografen Park på Sturegatan. 30-talshus på Linnegatan och Gumshornsgatan. Platsen för 1930 års utställning och Sjöhistoriska museet. Lindarängens flyghangar och Ford Motor Company i frihamnen. 30-talshusen kring Gustav Adolfskyrkan. Tessinparken, Askrikegatan, Rindögatan och Josef Franks Plats på Gärdet. Smalhusen i  "Abbesinien" och kommunala barnrikehus i Hjorthagen. KTH:S kårhus och Flickläroverket vid Sveaplan. Markelius flerbostadshus i kvarteret Berget 1929. Kungsklippan och Norr Mälarstrand. Fredhäll, Kristineberg och Stadshagen m.m.

Tid cirka 2 timmar

KTH:s kårhus , arkitekt Sven Markelius

30-talets funkis på Söder

Med den välbesökta Stockholmsutställningen sommaren 1930 fick funktionalismen eller "funkisen" sitt genomslag i Sverige. Den nya "stilen" inrymde ofta höga  ambitioner vad det gällde att få fram små men moderna bostäder för det stora flertalet av befolkningen. Efter krisåren i decenniets början kom byggandet under slutet av 30-talet att nå rekordnivåer.

f.d. Tobaksmonopolet och Charkfabriken vid Södra station. Katarina församlings kvinnohus på Åsögatan. HSB:s bostadskomplex med 500 lgh på Lundagatan. Storbiograferna Flamman och Victoria. Experimentområdet "Inmalningstvånget" med smålägenheter för låginkomsttagare på 30-talet i Eriksdal. Luma lampfabrik i Hammarbyhamnen och KF:s kvarnar och radhus på Kvarnholmen m.m.

Tid cirka 2 timmar

Katarinastiftelsens hus Åsögatan, arkitekt Ture Sellman

Ödekyrkogårdar i Stockholm

Pestgravarna från 1710-11. Båtsman- och fattigkyrkogården i nuvarande Stureparken på Östermalm. Garnisonskyrkogården vid Engelska kyrkan och kolerakyrkogården vid Radiohuset. De judiska begravningsplatserna Aronsberg och Kronoberg på Kungsholmen. Kolerakyrkogården utanför Skanstull m.m.

Programblad ödekyrkogårdar

Tid cirka 2 timmar

Mosaiska begravningsplatsen i Aronsberg 1903. Fotografi Larssons atelje. Stockholmskällan.