Vasastan

Karta 1893

Det som först på 1920-talet formellt blir stadsdelen Vasastan är ännu en utkant av Norrmalm. Kvarteren från Tegnerlunden till Odengatan har på 1880-talet bebyggts med täta kvarter av 5-vånings hyreshus. Uppfartsvägen som sedan århundraden ledde till Karlbergs slott kommer in på 1900-talet att bebyggas som Karlbergsvägen. Utmed utfarten mot Norrtull syns Allmänna Barnhusets stora komplex nyuppfört 1885. Till höger i nordöst har det tidigare Ormkärrsberget omdanats till Vanadislunden. Nedanför finns redan "Sibiriens" avlägsna kvarter med bakgårdar och gårdshus. I Sabbatsberg  finns fattighusen och även den stora gasklockan. Stränderna mot Kungsholmen upptas av Rörstrands porslinfabrik och AB Atlas verkstäder. De vidsträckta Röda Bergen är fortfarande orörda och kommer att bebyggas först på 1920-talet.

Stadsvandringar

f.d. Juridiska fakulteten 1926. Arkitekt Erik Lallerstedt.

Norrtullsgatan

Gamla Observatoriet och Parisgränd. Kakelugnsmordet på 1960-talet. Brantingska huset och Adolf Fredriks barnkrubba. Hamburgerbryggeriet, Allmänna barnhuset och Borgerskapets enkehus. Södra Tivolit, värdshusen Altona och Tre Liljor. Matteus folkskola m.m.

Samling Norrtullsgatan/Observatoriegatan. Tid 1.5 timme.

Inget datum finns för denna vandring

Programblad Norrtullsgatan

1920-talshus med kungsvåningar på Norrbackagatan. Till höger byggmästare Max Gumpels hus, arkitekt Björn Hedwall 1927.

Atlas och Röda Bergen

Atlasverkstäderna 1873-1925. Byggmästaren Max Gumpel och Greta Garbo. Rörstrands slott och porslinsfabriken. Birkastaden och byggrushen vid sekelskiftet 1900. Hjalmar Mehr och Lenin på Rörstrandsgatan. Västra Renhållningsstationen och Nationalföreningen mot Tuberkolos på Karlbergsvägen. Blomsterfonden och Isaak Hirsch stiftelse. Rysslands-svenske arkitekten Lidwalls hus på Falugatan m.m.

Samling på Sankt Eriksplan - tid 1.5 timme. 

Inget datum finns för denna vandring

Programblad Atlas och Röda Bergen

Sibirien

Surbrunnen, Claes på hörnet och Ingemarshofs malmgård. Johannes polisstation och Renhållningskasernen. 1880-talets byggrush och det överbefolkade kvarteret Geten. Sankt Sigfrids kyrka och Stefanskapellet. Johannes folkskola, Vattenreservoaren och nödbostäderna i Vanadislunden. Tobaksodlare Cedergrens malmgård och pestgravarna vid Ormträsket m.m.

Programblad Sibirien

Söndag 27 november kl. 13.30 Sveavägen/Surbrunnsgatan

Tid 1.5 timme - avgift 150 kr