Mer om Pontus…..

 

Min vardag halvsju till fyra...
Helger och sommarkvällar går jag på gatan...
Men det händer även att jag är på sjön, här med egen båt på på Väddö kanal för några år sedan.

Jag är född på gamla Södra BB och mitt första levnadsår bodde vi på Västgötagatan på Södermalm. Så det står fortfarande Katarina församling i passet. Några år i början på 60-talet blev det Grev Turegatan på Östermalm. Båda dessa adresser var 1800-talshus som revs strax efter att vi hade flyttat därifrån. Min pappa var konstnär med rätt osäkra inkomster så det var rivningskontrakt som gällde. Låg- och mellanstadiet gick jag i Gustav Vasaskolan då vi bodde de åren på Karlbergsvägen. Även där med vad som då benämndes som halvmodern standard: Ingen hiss, ingen vattenburen värme eller varmvatten (=mycke ved och fotogen för att hålla värmen på vintern och bada i balja på köksgolvet...). När det var dags för tonåren så bar det tillbaka till Söder. Där har jag senare bott i både Maria, Sofia och Högalid.

Jag gick yrkesskolan och 1977 var jag på mitt första husbygge på Inedalsgatan på Kungsholmen. Man kan väl säga att ännu hela 80-talet så var det "den gamla skolan" med lagbasar, arbetslag, ackord och en stark sammanhållning som gällde på byggena i Stockholm. Det var också fortfarande objektsanställningar så det blev både olika byggfirmor och arbetsplatser: t.ex. Södra Station och Blekholmstunnlarna i Stockholm men även s.k. glidformsgjutningar i bl.a. Helsingborg och Forsmark.

 

I början av 90-talet läste jag in gymnasiet på komvux på kvällarna och sedan första året på byggnadsantikvarisk utbildning i Göteborg. Därefter även en del arkeologi och kvartärgeologi på Stockholms universitet. Under åren 1998-2002 hade jag en projektanställning på ABF Stockholm med uppgift att leda studiecirklar om Stockholms bebyggelsehistoria. Med tiden blev det även stadsvandringar och en hel del bussrundturer. Detta var också en del av Kulturhuvudstadsåret 1998 och Stockholms 750-årsjubileum 2002.

Efter det har jag arbetat heltid som byggnadsarbetare och de sista femton åren på norska Veidekke. Jag har armerat och gjutit bostadshus i bl.a. Hammarby Sjöstad, Mariehäll, Högdalen, Liljeholmen och Hagastan. Samtidigt har jag i egen regi årligen haft ett 20-tal bussturer och cirka 40-50 stadsvandringar om Stockholms bebyggelse. Deltagarna har varit boende i Stockholm med  intresse för sin stad. Sedan 2012 har jag även varit ledamot av Namnberedningen som föreslår namn på nya gator och kvarter i Stockholm.

Här finns en sammanställning av stadsvandringar, studiecirklar, bussturer och föreläsningar som jag haft sedan 1995...

1995 till 2002

2003 till 2009

2010 till 2015

2016 till 2020