Bussturer

Byggsvängen på norr

Framtida utbyggnad av f.d. Kolkajen vid Ropsten, Hjorthagen.

Bussturen leds av Pontus Dahlstrand: byggnadsarbetare, stadsvandrare och ledamot av Namnberedningen i Stockholm

Framtida överdäckning av Centralstationens spårområde. Nya stadskvarter på platsen för f.d. Hornsbergs bussgarage och nya gator och kvarter vid Stadshagens IP. f.d. Primus och Electrolux områden på Lilla Essinge. 1000-tals nya bostäder och arbetsplatser på Norra Stationsområdet i Hagastaden. Norra Djurgårdsstaden och framtida utbyggnad av f.d. Kolkajen med konstgjord ö, småbåtshamn och flytande studentbostäder. Nya planerade stadskvarter i Värtahamnen, Frihamnen och Loudden m.m.

Föreningar som har bokat bussturen byggsvängen

Byggsvängen på söder

Marievik med Årstadal och Liljeholmskajen i bakgrunden.

Bussturen leds av Pontus Dahlstrand: byggnadsarbetare, stadsvandrare och ledamot av Namnberedningen i Stockholm

1200 nya bostäder under byggnad på platsen för f.d. bussdepån kvarteret Persikan i Barnängen. 250 nya senior- och vårdboenden i Borgarhemmet, Högalid. "Sjöstadshöjden" och Hammarby Fabriksvägs omdaning till stadsgata. "Söderhov" och Slakthusområdet med ny Tunnelbanestation 2030. 6000 planerade bostäder och stora ytor för rekreation på Årstafältet. 1000-tals nya bostäder i Årstaberg, Marievik och på Beckers gamla mark i Lövholmen.

Föreningar som har bokat bussturen byggsvängen

Sevärt på Södermalm

En guidad bussrundtur med det mesta och bästa av Södermalms bebyggelse: Från galgbackar och malmgårdar till folkskolor, tobaksfabriker, brandstationer och biografer.

Fatburssjön och Södra Bantorget. Biograferna Ricardo, Chicago och Flamman på Hornsgatan. Borgerskapets gubbhus i Högalid. Spritfabriken på Reimersholme, Munchenbryggeriet och Vicanderska korkfabriken. Guldbröllopshemmet, Södra BB och Tobaksmonopolet. Barnängens textilfabrik vid Hammarby sjö. Danelii stiftelse och Sunnerdahlska barnrikehusen i kvarteret Kristallen. Hermann Göring och Katarina mentalsjukhus. Biograferna Göta Lejon, Picadilly och Cora på Götgatan. De dödsdömdas sista sup på källaren Hamburg m.m.

Tid 2 timmar - avfärd från Medborgarplatsen

Sevärt på Kungsholmen och Essingeöarna

En guidad bussrundtur med det mesta och bästa av Kungsholmens bebyggelse: Från verkstäder och bryggerier till brandstationer och biografer.

"Tegeltraven" och biografen Draken. Brandstationen, "Kartagos backe" och Garnisonssjukhuset. Graham Brothers och Sankt Eriks bryggerier vid Kungsholms torg. Serafimerlasarettet, Kungsholms glasbruk, Eldkvarn och Samuel Owens verkstäder. Sydowska morden på Norr Mälarstrand 1932. Piperska trädgårdarna, Rådhuset och Polishusen. Sportpalatset och Sankt Eriksbron och Kungsholms strand. Stora bryggeriet i Hornsberg. Kungsholms folkskola, Stadshagen, Fredhäll, och Marieberg  m.m.

Tid 2 timmar - avfärd från Fridhemsplan

Sevärt på Norrmalm och Vasastan

En guidad bussrundtur med det mesta och bästa av Norrmalms bebyggelse: Från bankpalats och änkehus till restauranger och biografer.

Allmänna Barnhuset, Borgerskapets änkehus och Hamburgerbryggeriet på Norrtullsgatan. Rörstrands slott och porslinsfabriken. Tobaksodlaren Cedergrens malmgård och Norra flickläroverket vid Sveaplan. Nödbostäderna och Vattenreservoaren i Vanadislunden. "Sibirien" och kvarteret Geten. Tennstopet och restaurang Metropol. Birkastaden, Atlas och Röda Bergen. SKB:s första hus i kvarteret Motorn 1916-17. Automobilpalatset och Vin&Sprits lagerbyggnad vid Norra Station.

Tid 2 timmar - avfärd från Odenplan

Sevärt på Östermalm och Hjorthagen

En guidad bussrundtur med det mesta och bästa av Östermalms bebyggelse: Från privatpalats och patricierhus till läroverk och apotek.

Kronobageriet, "Norska gardet" och Oxenstiernska malmgården. Tyskbagarebergen, Ladugårdslandstullen och "Yttersta mörkret". 1880-talets byggrush på Östermalm. Apoteken Storken och Älgen. Karlavägen och Strandvägen. Tysta gatan, Villastaden och Lärkstaden. Bromska och von Rosenska palatsen. f.d. Beskowska och Alströmska skolorna. Kvinnohuset Hemtrefnad och Stockholms första kollektivhus. Biograferna Esplanad, Paraden och Spegeln  m.m.

Tid 2 timmar -  avfärd från Karlplan

Sevärt i Västerort

 

Kungsholms villastad i Ulvsunda från sekelskiftet 1900. Stockholms första smalhus i Traneberg och fotbollsarenan från 1912 års olympiska spel. Radhus från 1919 vid Alleplan. Per-Albin Hanssons radhus på Ålstensgatan och Villa Myrdal i Stora Mossen.  Småstugor i Norra Ängby och Europas största område med funkisvillor i Södra Ängby. 1800 planerade nya bostäder vid Alviks och Tranebergs Strand. Snuskungen Ljunglöfs sommarnöje i Blackeberg m.m.

Tid 2 timmar - avfärd från Fridhemsplan

Sevärt i Söderort

Kolerakyrkogården vid Gullmarsplan och stadens galgbacke i Hammarby. Årstafältet, Göta landsväg och Brännkyrka. Stockholms stads Slakthusområde invigt 1912. Enskede Trädgårdsstad och Stockholms första radhus från 1908. "EPA-fältets" småstugor från 30-talet. 1930-talets barnrikehus i Hammarbyhöjden och småstugorna i Tallkrogen. Veckodagsområdet i Hökarängen med 1940/50-talets "nödbostäder". Världsarvet Skogskyrkogården. Dalens koloniträdgårdar. f.d. krogarna Pungpinan och Stora Gungan m.m.

Tid 2 timmar - avfärd från Skanstull

Sevärt i Gröndal och Kransen

Flottbron till Hornstull, stearinfabriken och Liljeholmens municipalhus. Sommarnöjena Charlottendal och Stora Fågelsången från 1700-talet. Syndikalisternas husbyggen på 1930-talet. Storbyggmästare Olle Engkvist och 50-talets idealstad med stjärnhus och terrasshus. Tellusborg, tegelbruket, vattenledningen och AB MACK. "Den röde bankiren" Olof Aschberg och AB Radius. LM Ericssons telefonfabrik och 30-talets smalhus. Biografen "Lusoperan". Herman Göring och Aspuddens sjukhem m.m.

Tid 2 timmar - avfärd från Hornstull

Sevärt i Danviken och Sickla

Tjärhovet, Södra varvet och Fåfängan. Danvikens hospital, Saltsjökvarn och Mannagrynskvarnen. Finnboda varv och arbetarbostäder vid Gäddviken. KF och 1930-talets brukssamhälle på Kvarnholmen. f.d. motorfabriken i Augustendal.  Fanny udde, Lugnet och Hammarby gård. General Motors och Luma lampfabrik i Södra Hammarbyhamnen m.m.

Tid 2 timmar - avfärd från Medborgarplatsen

Om du vill arrangera en egen busstur för företag, förening eller annat så är kostnad för buss, chaufför och min guidning 8700 kr + 6% moms. Bussarna är komfortabla och har plats för 48 passagerare. Om ni önskar att starta och avsluta på annan plats så tillkommer 1200 kr + 6% moms (om det är inom Stockholm stad eller angränsande kommuner) kontakta mig.

Klicka här för att läsa DN-fotografen Lars Epsteins blogg om bussturen "Söder på 80 minuter"