Bussturer

Program för våren 2023

Välkommen att delta i den guidade bussturen Byggsvängen 2023. Med bekväm buss passerar vi en rad pågående nybyggen samt nyligen färdigställda och framtida nya delar av centrala Stockholm. Bussturerna uppmärksammar även de förändrade villkoren för byggnadsyrkena i dagens Stockholm. Bussturerna leds av Pontus Dahlstrand: byggnadsarbetare, stadsvandrare och ledamot av Namnberedningen i Stockholm.

Byggsvängen på Norr

"Stadsljus" 29 våningar högt hus med över 300 lgh på platsen för gasklocka 4. Byggstart 2023.

Söndag 12 mars

Nya stadskvarter på platsen för f.d. Hornsbergs bussgarage och nya gator och kvarter vid Stadshagens IP. 1000-tals nya bostäder och arbetsplatser på Norra Stationsområdet i Hagastaden. Nya Karolinska och studentcampus Albano mellan KTH och Frescati. Norra Djurgårdsstaden och framtida utbyggnad av f.d. Kolkajen med konstgjord ö, småbåtshamn och flytande studentbostäder. Nya planerade stadskvarter i Värtahamnen, Frihamnen och Loudden m.m.

Avfärd kl. 12.00 från ABF-huset, Sveavägen 41. Tid 2 timmar. Avgift 220 kr. Föranmälan här!

Byggsvängen på Söder

"Nacka port" planerat 40-våningshus i Sickla, inflyttning 2030 i Stockholms högsta bostadshus.

Söndag 19 mars

1200 nya bostäder under byggnad på platsen för f.d. bussdepån kvarteret Persikan i Barnängen. 250 nya senior- och vårdboenden i Borgarhemmet, Högalid. "Sjöstadshöjden" och Hammarby Fabriksvägs omdaning till stadsgata. "Söderhov" och Slakthusområdet med ny Tunnelbanestation 2030. 6000 planerade bostäder och stora ytor för rekreation på Årstafältet. 1000-tals nya bostäder i Årstaberg, Marievik och på Beckers gamla mark i Lövholmen.

Avfärd kl. 12.00 från ABF-huset, Sveavägen 41. Tid 2 timmar. Avgift 220 kr. Föranmälan här!

Brott och straff på Söder

Lördag 25 mars

Avrättningsplatserna på Pelarbacken, Stigberget och Nytorget. Källaren Hamburg, Kolerakyrkogården och galgbacken utanför Skanstull. Dihlströmska arbetsinrättningen på Glasbruksgatan. Rånmördaren Ander, giljotinen och sista avrättningen på Långholmen 1910. Herman Göring och Katarina mentalsjukhus. Uppfostringsanstalter och "skolkarehem" m.m,

Avfärd kl. 14.00 från Hotell Malmen, Medborgarplatsen. Tid 1.5 timme.  Avgift 180 kr Föranmälan här!

Om du vill arrangera en egen busstur för företag, förening eller annat så är kostnad för buss, chaufför och min guidning 8700 kr + 6% moms. Bussarna är komfortabla och har plats för 48 passagerare. Ni kan själv välja var ni vill starta och avsluta bussturen, kontakta mig.

Klicka här för att läsa DN-fotografen Lars Epsteins blogg om bussturen "Söder på 80 minuter"