Söderkåkar 2023

Söderkåkar sommar 2023

Veckorna efter Midsommar blir det stadsvandringar bland äldre bebyggelse på Söders höjder. Vi tittar in på sevärda gårdar, portar och trapphus med bevarade miljöer och detaljer från 1700-talet. Vandringarna är ett samarbete med ABF Stockholm och besöken på gårdarna görs i samverkan med fastighetsägaren Stadsholmen.

Tid 1.5 timme. Avgift 100 kr på plats kontant eller med swish. Ingen föranmälan - varmt välkommen!

Skinnarviksberget

Västertull och 1600-talets tullstaket. Mullvadsberget, Hornskroken och apotekare Wirwasch trädgårdar. "Bensvarvarträdgården" och senare Stockholms södra spårvägsbolag.Fattigbyggnadsfondens hus på Yttersta Tvärgränd. Somens Qvarngränd och Gamla Lundagatan. Munchenbryggeriet, Ludvigsbergsvillan och Vicanderska korkfabriken.

Yttersta Tvärgränd

Mariaberget

Onsdag 28 juni

Adolf Fredriks Torg och Mariabranden 1759. Stenhuggare Bloms hus och "Lilla puckeln" på Besvärsgatan. Väderkvarnarna Stora och Lilla Pryssan. Sockerbruk och tobaksfabriker i kvarteret Stenbocken m.m.

 

 

Konstnärshem i kvarteret Svalgången

Kvarnberget

Torsdag 29 juni

Monteliuska huset på Sankt Paulsgatan. f.d. Maria trivialskola och Södra Latins läroverk för gossar. Phiels gamla bryggeri på Björngårdsgatan och Nurnbergbryggeriet i kvarteret Dykärret m.m.

 

 


 

 

 

Stallbyggnaden i Monteliuska gården, Sankt Paulsgatan

Fiskarberget

Måndag 3 juli

Den medeltida avrättningsplatsen på Pelarbacken och väderkvarnarna. "Söderslottet" från 1882 med f.d. avträden, tvättstuga och likbod på gården. Gamla navigationsskolan och optiska telegrafen på Fiskargatan.

 

Klevgränd 1c i kvarteret Ormsaltaren. Uppförd utanför stadsmurarna redan kring 1600.

Katarinaberget

Tisdag 4 juli

Sifverska kasernen och uppfostringsanstalten för vanartiga gossar. Ruthenbeckska och Dihlströmska klädesfabrikerna. 1700-talshus i kvarteret Drottningen. Havsfrun och Svart-Henriks väderkvarnar m.m.

 

 

Kvarteret Glasbruksklippan, Mäster Mikaels Gata.

Stigberget

Onsdag 5 juli

1600-talets galgberg i kvarteret Justitia. Tidkulan på f.d. Navigationsskolan. 1700-talshus i kvarteren Stammen och Kronan. Reparebanan, Tjärhofvet och Södra varvet m.m.

 

 

1700-talshus i kvarteret Kronan, Fjällgatan.

Vita Bergen

Torsdag 6 juli

1700-talshusen i kvarteren Mineralet och Flintan. Kungliga trädgårdsmästaren Horleman och Werner Groens malmgård. f.d. bränneriet på Malmgårdsvägen. Vintertullen och Färgaregården m.m.

 

 

Kvarteret Faggens Krog, Gaveliusgatan.